Μαΐου 31, 2017 - 22:55

Δίνει μείωση αφορολόγητου και «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις για να κλείσει τη β” αξιολόγηση η κυβέρνηση

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, θα έχει σήμερα στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 (τοπική ώρα), εντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των επαφών για τις διαπραγματεύσεις για τη β” αξιολόγηση.

tsak-sapinΤην Πέμπτη ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως δεν υπάρχουν νεότερα, σημειώνοντας ωστόσο πως ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα «δώσει» την παράταση του «κόφτη» για τη διετία 2019-2020 (με μείωση μισθών και συντάξεων να περιλαμβάνονται σε αυτόν) και τη μείωση του αφορολόγητου (για την ίδια περίοδο), επιδιώκοντας να «πάρει» μία δέσμευση από το Eurogroup, που θα αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η εν λόγω δέσμευση έχει εξαιρετική σημασία για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, όπως φάνηκε από την (εν μέσω εορτών) σχετική δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογες συζητήσεις έχουν γίνει ήδη (ανεπισήμως) με τον επικεφαλής της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και με την Κομισιόν.

Η μείωση του αφορολόγητου, πάντως, συνιστά «πολύ επώδυνο» συμβιβασμό και ήδη η δυσφορία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι διάχυτη. Δύσκολη θεωρείται μάλιστα η θέση του ίδιου του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος, την περασμένη άνοιξη, όταν ετέθη το θέμα από το ΔΝΤ για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, είχε δώσει την περίφημη απάντηση: «Βρείτε άλλον υπουργό να το κάνει, εγώ δεν δέχομαι».

Σε εκείνη τη φάση κατάφερε να μην θιγεί το αφορολόγητο (σ.σ. μειώθηκε κατά 400-500 ευρώ), ωστόσο το ΔΝΤ επανήλθε, εμμένοντας στη μείωσή του στα 5.000 ευρώ. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά, δια του κ. Τσακαλώτου, θα δεχτεί «μία μικρή μείωση» και σε καμία περίπτωση το κατώφλι των 5.000 ευρώ, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Όσο για την παράταση του «κόφτη», οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα αποδεχθεί προσδιορισμό των μέτρων που θα περιλαμβάνει, αλλά όχι νομοθέτησή τους στην παρούσα φάση.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.