Ιουνίου 03, 2017 - 23:30

Εurogroup: Δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα – Άγνωστο αν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου

Έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, ωστόσο κάποια ζητήματα-κλειδιά παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

4082973Όπως είπε, συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα.

Πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει γίνει όλη η πρόοδος μέχρι τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό.

Απαντώντας γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι το ερώτημα είναι αν πρέπει να κλείσεις τα μικρά θέματα πρώτα ή τα μεγάλα. Τώρα θα προσπαθήσουμε να χειριστούμε τα μεγάλα: εργασιακά, φόροι, μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες.

«Η σειρά των πραγμάτων είναι: συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις (εργασιακά, ασφαλιστικό κ.τλ.). Όταν αυτό ολοκληρωθεί επιτυχημένα θα γυρίσουμε στο Eurogroup. Για να έχουμε πολιτική συμφωνία θα πρέπει να συμφωνήσουμε τα πλεονάσματα για μετά το 2018 και το θέμα του χρέους.

Το περασμένο Μάιο συμφωνήσαμε πως θα χειριστούμε το θέμα του χρέους: τα βραχυπρόθεσμα που εφαρμόζονται, τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα αν κλείσει επιτυχημένα το πρόγραμμα και τι θα κάνουμε σε βάθος χρόνου».

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι ξεκαθαρίστηκαν τα επόμενα βήματα. Όλοι γνωρίζουν ότι η αποστολή στην Αθήνα ήταν θετική και σημειώθηκε πρόοδος, τόνισε.

Τώρα πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη για τους επενδυτές και όλοι θέλουν συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ο Γερούν είχε δίκιο να λέει ότι δεν πρέπει να απαντάμε σε ερωτήσεις για τα χρονοδιαγράμματα. Συζητήσεις θα γίνουν, εντατικά, σε διάφορα επίπεδα τις επόμενες ημέρες ώστε να έχουμε μια πλήρη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως πάντα είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια λύση. Αν επιταχύνουμε μπορούμε να φτάσουμε σε συμπέρασμα το συντομότερο.

Τώρα η ανάκαμψη υπάρχει, πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επανέλαβε ότι έγινε πρόοδος στην Αθήνα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι μια σειρά από θέματα εκκρεμούν. Όπως είπε, πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για συμφωνία ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα.

Πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ για την οικονομία που δημιουργήθηκε το 2016. Η επόμενη μεγάλη λήξη ομολόγων για την Ελλάδα είναι τον Ιούλιο αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.