Ιουνίου 02, 2017 - 1:29

Πλειοδοσία λαϊκισμού

Σε μια ιδιότυπη πλειοδοσία λαϊκισμού φαίνεται πως έχουν αποδυθεί πλέον τα δύο κόμματα που αναμένεται να διεκδικήσουν την ηγεσία του τόπου στις επόμενες εκλογές -όποτε και αν αυτές διεξαχθούν. Και αν από τον κ. Τσίπρα το περιμέναμε, λίγο-πολύ, να επιμένει για παράδειγμα στο αφήγημα «ούτε ένα ευρώ λιτότητας», μολονότι το σενάριο η Ελλάδα να μην πιάσει τους στόχους του προγράμματος και να υποχρεωθεί να εφαρμόσει νωρίτερα τα μέτρα του 2019-2020 είναι πολύ πιθανό, ο κ. Μητσοτάκης είναι αλήθεια ότι μας αιφνιδίασε.

mitsotakis ston alphaΠαρακολουθώντας την συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και βλέποντάς τον, στη συνέχεια, να αποκαλύπτει αναλυτικά στο Twitter την πρότασή του προς την κυβέρνηση για την επιστροφή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος από τώρα -και όχι με τα αντίμετρα του 2019-, διαπιστώσαμε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει όντως… σχέδιο, αν και υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: αυτό βασίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα από επώδυνες, φορολογικές και άλλες, μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, τις οποίες ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επανειλημμένα αμφισβητεί και διατείνεται ότι ο ίδιος θα τις έκανε ταχύτερα και… καλύτερα!

Πάμε παρακάτω: ο κ. Μητσοτάκης ζητά, πιο συγκεκριμένα, να επιστραφεί στους πολίτες το 0,5% του πλεονάσματος, δηλαδή 865 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικότερα, καλεί τον πρωθυπουργό να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες θέσεις, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού -μέτρο που κοστίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, 180 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά ακόμη από τον Αλέξη Τσίπρα να μειώσει από φέτος τον ΕΝΦΙΑ κατά 20%, με κόστος 530 εκατομμύρια ευρώ, να επαναφέρει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από 24% που είναι σήμερα, με κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ και, τέλος, να καταργήσει τον φόρο στο κρασί, με κόστος 55 εκατομμύρια ευρώ.

Καλά είναι όλα αυτά, ουδείς αντιλέγει… Εύλογα, ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα: πού ήταν ο κ. Μητσοτάκης πριν από λίγους μόλις μήνες, όταν το κόμμα του καταψήφιζε στη Βουλή το έκτακτο επίδομα («13η σύνταξη» το είπαν τότε) της κυβέρνησης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, ύψους 620 εκατ. ευρώ; Βρισκόταν στην πλευρά εκείνων που μιλούσαν για εμπαιγμό (όντως, έτσι είναι, αν αναλογιστούμε πόσες περικοπές έχου υποστεί οι συνταξιούχοι στα χρόνια των Μνημονίων -και δη, από την κυβέρνηση Τσίπρα) και προεξοφλούσαν ότι οι δανειστές δεν θα επέτρεπαν την διανομή του ποσού αυτού! Φευ… Μπορεί να «κλώτσησαν» στην αρχή και να ανάγκασαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως ότι δεν θα το ξανακάνει, δίχως προηγουμένως να τους συμβουλευθεί, ωστόσο εν τέλει οι εταίροι δεν εμπόδισαν την διανομή του ποσού αυτού.

Εκ των υστέρων, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να φανεί… κουβαρντάς, με τα λεφτά  των άλλων (θυμίζοντας ίσως και την ταινία «Other People’s Money» του 1991, με τον Ντάνι ΝτεΒίτο και τον Γκρέγκορι Πεκ). Και τείνει έτσι να κατηγορηθεί ότι… λαϊκίζει εικίνδυνα, όπως ακριβώς τόσο καιρό δεσμεύεται δεξιά -και αριστερά και κεντρώα- ότι δεν θα κάνει ποτέ, ενώπιον των ψηφοφόρων. Τώρα μάλιστα που άνοιξε και μέτωπο αντιπαράθεσης με τον Ιβάν Σαββίδη (και με τη βόρεια Ελλάδα, καθώς φαίνεται), ούτε ψύλλος στον κόρφο του…

Β.Α. (Πέμπτη 4 Μαΐου 2017)

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.