Ιουνίου 02, 2017 - 2:51

Το παράδοξο των πλεονασμάτων

Εάν υπάρχει ένα σχήμα οξύμωρο στην διαπραγμάτευση, εάν υπάρχει ένα παράδοξο στα συμπεράσματα που μπορεί να έχει ήδη εξάγει κανείς από την πολύ πρόσφατη, εφ” όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, τότε αυτό δεν είναι άλλο από τα πρωτογενή πλεονάσματα-«μαμούθ», που η Αθήνα καλείται να πετύχει, την ώρα που εκείνη προσπαθεί να αποκρούσει μια τέτοια απαίτηση.

tsipras xatzΠράγματι, την ώρα που ακόμα και σημαντικοί Ευρωπαίοι παράγοντες, όπως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συντάσσονται με την γραμμή του ΔΝΤ και συμφωνούν ότι είναι παράλογο να ζητείται από την Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα τρία, πέντε ή δέκα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση… κραδαίνει ως «όπλο» της στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της, το γεγονός ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, οκτώ φορές μεγαλύτερο, από αυτό που προέβλεπε η σχετική συμφωνία-στόχος με τους δανειστές. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά οκτώ φορές μεγαλύτερο από τις προβλέψεις!

Πώς το πέτυχε; Με κόπο, ιδρώτα, θυσίες και αίμα -των Ελλήνων φορολογουμένων. Με «αποψίλωση» της ελληνικής οικονομίας, από την οποία κατάφερε να στερήσει, εν τέλει, πόρους εξόχως σημαντικούς και αναγκαίους για επενδύσεις και για την δημιουργία απασχολησης. Προσέφερε έτσι στο ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών το επιχείρημα που αναζητούσαν, ώστε να διατηρήσουν την απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από την Ελλάδα και για τα επόμενα «Χ» χρόνια. Και αυτός, θα έλεγε κανείς, δεν είναι λόγος για να… πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός, αλλά περισσότερο για να προβληματίζεται.

Στην ουσία, η κυβέρνηση διεκδικεί την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ την ίδια ώρα παραδίδει οκτώ φορές υψηλότερο πλεόνασμα από αυτό που της ζήτησαν! Είναι μετά να μην κάνει ακόμα και ο κ. Τσίπρας τον σταυρό του;

Β.Α. (Πέμπτη 27 Απριλίου 2017)

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.