Ιουνίου 04, 2017 - 7:16

Ένα νέο μιούζικαλ στο Λονδίνο αλλάζει τον τρόπο που «βλέπουμε» τον καρκίνο

«Μάχες». Απώλειες. Επιζώντες. Η «γλώσσα» του καρκίνου είναι ένα «πεδίο μάχης», διάσπαρτο με βίαιες μεταφορές. Μια νέα παραγωγή στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, ωστόσο, έχει σαν στόχο να το αλλάξει αυτό, παρουσιάζοντας μία «γεμάτη τραγούδι και χορό εξερεύνηση της ζωής με διάγνωση καρκίνου». Ναι, δεν καταλάβατε λάθος. Μιλάμε για ένα μιούζικαλ για τον καρκίνο.

musicalΟ τίτλος της θεατρικής παράστασης, που «ανέβηκε» στο σανίδι στις 14 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το «New Scientist», είναι «A Pacifist’s Guide to the War on Cancer» (σ.σ. θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Ο οδηγός ενός ειρηνιστή στον πόλεμο του καρκίνου») και το έργο των Μπραϊόνι Κίμινγκς και Μπράιαν Λόμπελ πραγματεύεται -τι άλλο;- τον καρκίνο.

«Τα μιούζικαλ μπορεί να φαντάζουν ως ένα είδος ελαφριάς διασκέδασης, ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς τα πιο σημαντικά ανάλογα έργα, θα διαπιστώσει ότι καταπιάνονται με τεράστια θέματα. Ο καρκίνος θα έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει μιούζικαλ» δηλώνει η Κίμινγκς, ενώ ο Λόμπελ, που νοσηλεύτηκε για καρκίνο σε νεώτερη ηλικία, προσθέτει: «Υπάρχουν τόσο πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες και δυνατός πολιτικός θόρυβος γύρω από τον καρκίνο, που πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη».

Αλλά ακόμα και οι βίαιες μεταφορές μπορούν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όπως εξηγεί η Έλενα Σεμίνο από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ της Βρετανίας. Η ίδια ανέλυσε τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι καρκινοπαθείς σε διάφορα φόρουμ στο Διαδίκτυο, και ανακάλυψε ότι η ιδέα της «μάχης» με την ασθένεια λειτουργεί όντως ενθαρρυντικά, κάποιες φορές. Από την άλλη, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ», όταν π.χ. μια θεραπεία δεν αποδίδει. Τότε ο ασθενής νιώθει να πιέζεται να κερδίσει μια μάχη, από την οποία δεν μπορεί να βγει νικητής, κι έτσι να «πέφτει» ψυχολογικά και να εγκαταλείπει την προσπάθεια ανάρρωσης.

Αυτό το θεατρικό έργο, ωστόσο, στοχεύει στο να αλλάξει τόσο τη γλώσσα όσο και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο. Να κάνει τους ανθρώπους να ανοιχτούν, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να βγουν από τον φαύλο κύκλο μιας «μάχης» που δεν κλήθηκαν και που δεν θέλουν να δώσουν. Να χαμογελάσουν και να δουν πιο αισιόδοξα την κατάσταση της υγείας τους, δίχως να είναι υποχρεωμένοι να μιλήσουν για «πολέμους», «μάχες», θύματα, απώλειες και επιζώντες… Ή, καλύτερα, να μιλήσουν μόνο γι” αυτό. Τον αγώνα τους για τη ζωή…

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.