Μαΐου 31, 2017 - 23:22

Το νησί – φυλακή της Νορβηγίας από το οποίο κανείς δε θέλει να αποδράσει

Το νησί Μπαστόι στη Νορβηγία είναι μία φυλακή από την οποία ωστόσο, ουδείς θέλει να αποδράσει.

1Την έχουν αποκαλέσει την «καλύτερη φυλακή του κόσμου». Τα δωμάτια είναι ευχάριστα, οι κρατούμενοι μπορούν να περιπλανηθούν όπου τους αρέσει στο νησί, να κάνουν σκι, να κολυμπήσουν και να ψαρέψουν.

Ωστόσο, το σημείο αιχμής δεν είναι ότι το Μπαστόι αντιμετωπίζει τους κρατούμενους ως ανθρώπινα όντα, αλλά ότι τους αντιμετωπίζει ως ενήλικες.

Οι φυλακές σε άλλα μέρη του κόσμου απαγορεύουν οποιοδήποτε μέταλλο θα μπορούσε να μετατραπεί σε όπλο. Οι κρατούμενοι στο Μπαστόι όμως, κυκλοφορούν ανάμεσα σε σφυριά και αλυσοπρίονα. Κόβουν δέντρα για να φτιάξουν έπιπλα, καλλιεργούν λαχανικά και εκτρέφουν ζώα.

Το Μπαστόι δεν είναι η πρώτη φυλακή στην οποία εκτίουν ποινή. Πρέπει πρώτα να περάσουν κάποιο χρονικό διάστημα σε μια συμβατική φυλακή και στη συνέχεια, να ζητήσουν τη μεταφοράς τους, έχοντας πείσει τις αρχές ότι επιθυμούν να αλλάξουν. Σε μια κανονική φυλακή, οι κρατούμενοι τρώνε με κουτάλι.

«Παίρνουν μόνο τρεις ή τέσσερις αποφάσεις την ημέρα, όπως πότε θα πάνε στην τουαλέτα». Στο Μπαστόι παίρνουν σχεδόν όσες αποφάσεις θα έπαιρναν αν ήταν ελεύθεροι.

Η φυλακή Μπαστόι έχει χαρακτηριστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, ως μία από τις πιο φιλελεύθερες φυλακές που υπάρχουν στον κόσμο.

Οι κρατούμενοι και οι φύλακες δουλεύουν μαζί, προσέχουν μια φάρμα με ζώα και κόβουν τα ξύλα που θα τους χρειαστούν για τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Παίζουν χαρτιά μαζί, κάνουν σκι, παίζουν τένις, μαγειρεύουν και παρακολουθούν διάφορα μαθήματα.

Στις 3 το μεσημέρι οι μη-καταδικασθέντες επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ στο νησί παραμένουν μόλις 5 φύλακες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι νορβηγικές Αρχές ελπίζουν, ότι η συγκεκριμένη πειραματική φυλακή (βρίσκεται στο 32ο έτος λειτουργίας της) θα επιτύχει την επανένταξη των φυλακισμένων, εμπνέοντας τους τις αξίες της ευθύνης, της εμπιστοσύνης, της ηγεσίας και της λογοδοσίας.

Τα ποσοστά υποτροπής στη συγκεκριμένη φυλακή είναι μόλις 16% (στις ΗΠΑ τα ποσοστά εκ νέου σύλληψης μέσα σε μια πενταετία ανέρχονται στο 75% σημειώνει το δημοσίευμα).

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.